ΞΕΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

ZΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ «TΡΙΣΤΑΝΟΣ ΚΑΙ ΙΖΟΛΔΗ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Προβάλλεται στις 8 Οκτωβρίου απευθείαν από την  Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και επιλεγμένα μέρη ανά την επικράτεια, η διάσημη όπερα του Ριχάρδου Βάγκνερ, «Τριστάνος και Ιζόλδη». 

tristamΌπως σε όλα τα έργα του Ρίχαρντ Βάγκνερ, το κείμενο του είναι του ίδιου και βασίζεται σε μύθο κελτικής προέλευσης. Η πλοκή αφορά τον έρωτα του ιππότη Τριστάνου για την ιρλανδή πριγκίπισσα Ιζόλδη, την οποία φέρνει ως νύφη στο θείο του βασιλιά Μάρκο της Κορνουάλης. Κατά το ταξίδι της επιστροφής στο πλοίο, με αφορμή ένα μαγικό ποτό, Τριστάνος και Ιζόλδη εξομολογούνται τον έρωτά τους. Στην Κορνουάλη, κατά την απουσία του βασιλιά σε κυνήγι, συναντιούνται ερωτικά. Ο Μάρκος τους βρίσκει μαζί και σε συμπλοκή που ακολουθεί ο Τριστάνος τραυματίζεται θανάσιμα. Μεταφέρεται στον πύργο του στη Βρετάνη, όπου παραληρεί. Όταν η Ιζόλδη φτάνει κοντά του είναι πια αργά: ο Τριστάνος ξεψυχά στα χέρια της και εκείνη τον ακολουθεί καθώς οραματίζεται την παντοτινή ένωση μαζί του.

Ο «Τριστάνος και Ιζόλδη» επηρέασε συνθέτες, όπως ο Ντεμπυσύ, ο Στραβίνσκυ, ο Ρίχαρντ Στράους, ο Ραβέλ, αλλά και φιλοσόφους, όπως ο Νίτσε και λογοτέχνες, όπως ο Τ.Σ. Έλιοτ και ο Τόμας Μαν. Την συγκεκριμένη παράσταση την σκηνοθετεί ο Μάριους Τρελίνσκυ και διευθύνει ο Σερ Σάιμον Ράτλ. Στον ρόλο της Ιζόλδης η Νίνα Στέμε, στον ρόλο της Μπραγκαίνε η Αικατερίνα Γκουμπάνοβα, στον ρόλο του Τριστάνου ο Στούαρτ Σκέλτον, στο ρόλο του Μάρκου της Κορνουάλης ο Ρενέ Παπέ και στον ρόλο του Κούβερναλ ο Εβγκενύ Νικίτιν. Προνοείστε έγκαιρα για τα εισητήρια σας