ΞΕΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O NHΛ ΓΙΑΝΓΚ ΚΑΙ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Πολλούς εξέπληξε το γεγονός ότι ο διάσημος κάντρυ ρόκερ και «πατέρας του γκράντζ» Νηλ Γιάνγκ επέτρεψε στον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιεί το  τραγούδι «Rockin in the Free World”.

Kαι αυτό γιατί αφενός η αφρόκρεμα της ροκ έχει κυρήξει πόλεμο στον Τραμπ για τις υποτιθέμενες «ρατσιστικές απόψεις» και αφ ‘ ετέρου γιατί ο Γιάνγκ ανήκει στους οπαδούς του Μπέρνι Σώντερς, παρόλο που ο ίδιος δεν ψηφίζει στις ΗΠΑ.

Ο Νηλ Γιάνγκ είχε γράψει το Rockin in the Free World το 1989, όταν μαζί με τον κιθαρίστα των Κρέηζυ Χόρς, του συγκροτήματος του, Φρανκ  Σαμπρέντο έβλεπαν σκηνές από την κηδεία του Αγιατολάχ Χομείνί , όπου οι οπαδοί του έκαιγαν την αμερικάνικη σημαία. Δεδομένου ότι ο Χομείνί θεωρούσε «Σατανά» τις ΗΠΑ , ο Γιάνγκ θα έγραφε τους στίχους:

«Υπάρχουν  πολλοί που λένε                                                               

Οτι θα ήταν προτιμότερο να είμαστε νεκροί                                    

Δεν αισθάνομαι Σατανάς                                                                     

Παρόλο που για κάποιους είμαι.                                                       

Έτσι προσπαθώ να το ξεχνώ                                                                

Με κάθε τρόπο που μπορώ»

Φοβισμένος από αυτό που έβλεπε, ο Σαμπρέντο είπε στον Γιάνγκ «Οτι και να συμβεί, πρέπει να μείνουμε μακριά από την Μέση Ανατολή. Πρέπει να συνεχίζουμε να παίζουμε ροκ στον ελεύθερο κόσμο» Ο Γιάνγκ τότε τον ρώτησε αν θα έγραφε κανένα τραγούδι εμπνευσμένο από αυτή την συζήτηση, εκείνος είπε όχι και τότε ο Νηλ έγραψε το τραγούδι με τίτλο «Συνέχισε να παίζεις ροκ στον ελεύθερο κόσμο» που είχε για ρεφρέν αυτόν τον τίτλο επαναλαμβανόμενο 4 φορές. Αυτό το τραγούδι έγινε προφητικό τόσο για την πτώση του κομμουνισμού, όσο και για την εποχή μετα την 11η  Σεπτεμβρίου εποχή.

Μάλιστα τον Ιούνιο του 1989 όταν ο Γιάνγκ το πρωτόπαιξε δήλωσε «Αυτό το τραγούδι πάει στον Κινέζο φοιτητή στην  Πλατεία Τιενανμέν που σταμάτησε το τάνκ» Έίναι αυτοί οι στίχοι που έχουν κάνει την NaOonal Review αλλά και πολλούς ρεπουμπλικάνους πολιτικούς να το θεωρούν συντηρητικό ροκ τραγούδι. Αλλοι πάλι θέλουν να πιστεύουν  ότι οι στίχοι

«Έχουμε χιλιαδες εστίες φωτός
Για τον άστεγο
Έχουμε ένα πιο  ευγενικό και απαλό χέρι
Για το χέρι που κρατά το όπλο»

ειρωνεύονται την επίκληση του Μπούς για ένα συμπονετικό καπιταλισμό, όπου η αλληλοβοήθεια ανάμεσα στους  ανθρώπους θα λύσει τα προβλήματα της Αμερικής και της ανθρωπότητας.  

Οπως κάθε κόμμα έχει και τα τραγούδια του και τους καλλιτέχνες που το ακολουθούν, έτσι και οι Ρεπουμπλικάνοι διεκδίκησαν πολλά τραγούδι που ταιριάζουν στις αρχές τους. Ένα τέτοιο τραγούδι υπήρξε το Pink Houses του Τζων (Κούγκαρ) Μέλλεντσαμπ που ζήτησε όμως να μην το παίζουν γιατό ο ιδιος είναι με τους Δημοκρατικούς.

Πέρυσι όταν ο Τραμπ χρησιμοποίησε το Rockin in the Free World, o Γιάνγκ ζήτησε  να μην το παίζουν γιατί δεν του ζήτησαν  την άδεια. Έίχε πεί μάλιστα ότι αν τον ρωτούσαν αν θα έδινε άδεια σε έναν υποψήφιο να χρησιμοποιήσει την μουσική του η απάντηση ήταν όχι. Έγραφε δε στο facebook: Ομως είμαι Καναδός και δεν ψηφίζω στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πιο σημαντικό είναι ότι  δεν με αρέσει το πολιτικό σύστημα στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Ολο και περισσότερο η Δημοκρατία έχει πέσει θύμα των συμφερόντων των εταιρειών. Τα χρήματα που χρειάζεται κανείς για να κατέβει για υποψήφιος, τα χρήματα που χρειάζεται κανείς για να τον στηρίξουν τα διάφορα λόμπυ ειδικών συμφερόντων, η όλο και μεγαλύτερη οικονομική ανομοιότητα και οι  νομοθετικές αποφάσεις που είναι καλά χρηματοδοτούμενες όλα αυτά είναι υπέρ των συμφερόντων των εταιρειών και όχι του λαού»

Ομως πρόσφατα όμως ο Γιάνγκ, ο οποίος είναι οπαδός του  Μπέρνι Σάντερς, άλλαξε γνώμη. Πρίν δύο μέρες δήλωσε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα με τον ίδιο τον Τραμπ και ότι θα μπορούσε να  χρησιμοποιεί το τραγούδι του, καθότι από την στιγμή που ένα τραγούδι κυκλοφορεί και παύει να είναι δικό του ο καθένας μπορεί να το χρησιμοποιεί όπως θέλει. Αυτό σημαίνει ότι ένας αγαπημένος μας ρόκερ δεν πέφτει στην παγίδα της πολιτικής ορθότητας στην οποία έχουν πέσει και ο Σπρίνγκστην και οι Ρόλλινγκ Στόουνς η οποια έχουν εναντιωθεί στον Τραμπ για τις διάφορες δήθεν ρατσιστικές απόψεις.