ΞΕΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

O JOHN FOGERTY ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΤΟΥ ΣΤΟ GRAND OLE OPRY

Μια ιστορική στιγμή για την κάντρυ , αλλά και το ροκ έλαβε χώρα την Τρίτη 13 Απριλίου 2016 στο Νάσβιλ του Τεννεσσή, όταν ο John Fogerty έκανε το ντεμπούτο του στο θρυλικό σώου της κάντρυ Grand Ole Opry. Το Opry παρουσιάζεται εδώ και 80 σχεδόν χρόνια από το ραδιοφωνικό σταθμό WSM και θεωρείται μεγάλη τιμή να παίξει κανείς εκεί. Eνώ όταν ένας καλλιτέχνης της γίνει μόνιμο μέλος του, παίζοντας σταθερά εκεί, είναι η σημαντικότερη στιγμή στην καρριέρα του.

30177ede-70e4-427d-a78f-080d0051dec6

Η παρουσίαση του ηγέτη των Creedence Clearwater Revival και μέλους του Rock& Hall of Fame έγινε από τον δημοφιλή συνθέτη και κιθαρίστα της σύγχρονης κάντρυ Brad Paisley, o οποίος τον παρουσίασε λέγοντας «Ένα από τα πράγματα που κάνουν μεγάλο το Grand Ole Opry είναι ότι αναγνωρίζει ότι η κάντρυ μουσική χωράει τόσα πολλά πολλά πράγματα και τους ανθρώπους που έχουν χρησιμοποιήσει την καντρυ ως επιρροή, χωρίς να ανήκουν παραδοσιακά σε αυτό το είδος. ¨Ομως όταν έχεις κοιτάξει πίσω σε αυτό που είχε κάνει ο John Fogerty, είναι κάντρυ όσο οτιδήποτε άλλο» Στην συνέχεια ο Fogertyέπαιξε τρία κομμάτια: το Centerfield, το Proud Mary, και το Looking Outside My Back Door ένα φόρο τιμής στον Buck Owens  και τον καλιφορνέζικο «Ήχο του Μπέηκερσφηλντ», που δημιούργησε και που επηρρέασε, τόσο τον Μerle Haggard, όσο και τον Gram Parson και το κάντρυ ροκ. 

Bέβαια το Opry δεν ήταν πάντοτε ανοικτό σε ροκ καλλιτέχνες, όσο και αν ήταν επηρεασμένοι από την κάντρυ. Όταν τo 1954, o Presley εμφανίσθηκε στο Opry, ο διευθυντής του τον συμβούλευσε να μείνει στην παλιά του δουλειά (φορτηγατζής σε εταιρεία ηλεκτρονικών) γιατί δεν θα γινόταν ποτέ σταρ. Ενώ όταν οι Byrds με τον Parsons αποφάσισαν να τραγουδήσουν στο Opry το δικό τους Hickory Wind αντί το Life in Prison του Haggard (και τα δύο συμπεριλαμβανόταν στο Sweetheart of Rodeo) το κοινό του Opry τους γιούχαρε. Έπρεπε να έλθει η επιτυχία των Alabama στις αρχές της δεκαετίας του 80 και η άφιξη του Garth Brooks και της νεανικής κάντρυ στις αρχές των 90’ς για να αλλάξουν τα πράγματα για το ροκ στο Opry.

Για την ιστορία οι Creedence Clearwater Revival έπαιζαν ένα μείγμα από κάντρυ, μπλούζ και ροκ που στην εποχή του ονομάσθηκε swamp rock (ροκ του βάλτου) roots rock και σήμερα Americana. Aν και δεν προερχόταν από τον νότο, ήταν Καλιφορνέζοι θεωρούντο οι πρόδρομοι του southern rock. Μετά την διάλυση τους,  το πρώτο σόλο άλμπουμ του Fogerty αποτελείτο απo διασκευές σε  αγαπημένα του τραγούδια κάντρυ και μπλούγκρας. Παρόλο που ήταν ο μόνος που έπαιζε στο άλμπουμ, ο Fogerty το απόδωσε στο «γκρούπ» Blue Ridge Rangers. Όλα αυτά τα χρόνια,  οι καλλιτέχνες της κάντρυ διασκεύαζαν τραγούδια των Creedence. Eνώ στο τελευταίο άλμπουμ του I Wrote a Song for Everyone συμπεριελάμβανε τα κλασσικά του τραγούδια σε ντουέτα με κάντρυ καλλιτέχνες όπως ο Alan Jackson (Have You Ever Seen the Rain) ο Keith Urban (Almost Saturday Night) η Miranda Lambert ( I Wrote A Song for Everyone) και ο Brad Paisley (Hot Rod Heart) Ένας δίσκος που ουσιαστικά του άνοιξε τις πόρτες για το κοινό της κάντρυ και την μεγάλη τιμή που του έγινε.