ΞΕΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

50 XΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΜΠΑΛΛΑΝΤΑ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΜΠΕΡΕΔΩΝ

Κλείνουν αυτόν τον μήνα, 50 χρόνια από την μέρα που η πατριωτική «Μπαλλάντα των Πράσινων Μπερέδων» του Λοχία Μπάρρυ Σάντλερ ανέβαινε στο Νο 1 των ποπ τσαρτς των ΗΠΑ. Από τα λίγα τραγούδια της δεκαετίας του 60, τα οποία έβλεπαν με θετικό μάτι τον στρατό και τον πόλεμο του Βιετνάμ, το «The Ballad of Green Berets» επρόκειτο να αναδειχθεί στο δημοφιλέστερο τραγούδι του 1966.

Αφιερωμένο στο επίλεκτο σώμα του Αμερικάνικου Στρατού που πολεμούσε στο Βιετνάμ, το «The Ballad of Green Berets» τραγούδι γράφηκε από τον στρατιωτικό συγγραφέα Ρόμπιν Μούρ και τον Λοχία Σάντλερ των Πράσινων Μπερέδων, όταν ο τελευταίος ανάρρωνε από ένα τραυματισμό του ποδιού του, που παιάσθηκε σε παγίδα των Βιετκόνγκ. Θέλησε με το τραγούδι του να δυναμώσει το ηθικό των ενθαρρύνει τους Αμερικανούς πρασινοσκούφηδες σε μια περίοδο που ο πόλεμος του Βιετνάμ είχε αρχίσει να μην είναι δημοφιλής.  Όταν ένα τηλεοπτικό συνεργείο γνωστού αμερικάνικου καναλιού τον είδε να το τραγουδά στο νοσοκομείο, τον βιντεοσκόπησε και όταν το βίντεο παίχθηκε στην αμερικάνικη τηλεόραση , το τραγούδι έγινε αμσως τεράστια επιτυχία. Ιδού μερικοί από τους στίχους του:

«Πολεμιστές από τον ουρανό / Ατρόμητοι άνδρες που πηδούν και πεθαίνουν / Άνδρες που εννοούν ακριβώς αυτό που λένε/ Οι γενναίοι άνδρες των Πράσινων Μπερέδων/ Ασημένια φτερά στο στήθος τους/ Αυτοί είναι οι καλύτεροι πολεμιστές της Αμερικής/ Εκατό άνδρες θα δοκιμασθούν σήμερα/ αλλά μόνο τρείς θα κερδίσουν τον Πράσινο Μπερέ»

Ξαφνικά το πνεύμα αλλάζει. Ένας από τους «Πράσινους Μπερέδες» στην μάχη και η γυναίκα του άδικα τον προσμένει.  

«Πίσω στην πατρίδα μια νεαρή σύζυγος περιμένει / Ο Πρασινοσκούφης της έχει συναντήσει το πεπρωμένο του/ Πέθανε για να υπερασπισθεί τους καταπιεσμένους/ Αφήνοντας της μια τελευταία παραγγελία»

Και αυτή δεν είναι παρά ο γιός του να τον ξεπεράσει. Εδώ είναι που είναι σημαντική η ανατροφή που θα του δώσει η μάνα του:

«Βάλε ασημένια φτερά στο στήθος του γιού μου/ Κάντον έναν από τους καλύτερους πολεμιστές της Αμερικής/ Θα είναι ένας άνδρας που θα τον περάσουν απο την δοκιμασία/ Κάνε τον να τον κερδίσει τον Πράσινο Μπερέ»

Το «The Ballad of the Green Berets» ανέβηκε για 5 εβδομάδες ταυτόχρονα στο Νο 1 των ποπ τσαρτς των ΗΠΑ και των τσαρτς του Easy Listening, αλλά και στο Νο2 της παραδοσιοκρατικής κάντρυ.  Θα αναδεικνυόταν σε τραγούδι της χρονιάς Νο 21 σε πωλήσεις για όλη την δεκαετία του 60, όταν ο πόλεμος του Βιετνάμ έπαψε να είναι δημοφιλής. Να κλείσουμε λέγοντας ότι ο Τζων Γουαίην εμπνεύσθηκε την ταινία του «Οι Πράσινοι μπερέδες» από το The Ballad of the Green Berets»