ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Η «ΚΑΚΗ ΑΡΧΗ» ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ» ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΛΤΙΔΗ

Βγαίνει στις 15 Σεπτεμβρίου στο Ster Cinema της Θεσσαλονίκης η «Κακή Αρχή» του Πάρη Γρηγοράκη σε σενάριο και παραγωγή του Βασίλη Κιλτίδη, ενώ σύντομα ακολουθεί η αθηναϊκή πρεμιέρα.

Πρόκειται για μια ταινία δράσης που εξελίσσεται μέσα στην κρίση, όπου ένας επιφανειακά συμπαθής ήρωας χάνει το κτήμα του εξαιτίας χρεών στην τράπεζα του θανόντα πατέρα του και αντιδρά βίαια όταν έρχονται οι αστυνομικοί για να το δημεύσουν. Εν τω μεταξύ η βουλγαρική μαφία θέλει να κλείσει παλιούς λογαριασμούς μαζί τους, όμως οι φίλοι του δεν θα τον αφήσουν μόνο. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο πρωτοεμφανιζόμενος Αντώνης Ζαφειρόπουλος. Μαζί του νεαροί ηθοποιοί που τους μάθαμε από την τηλεόραση , όπως η Ανατολή Γρηγοριάδου (Μπρούσκο ΑΝΤ1), ο Γιάννης Ποιμενίδης (Εκδρομή ΑΝΤ1) και  Σπύρος Σαραφιανός (Κλεμμένα Όνειρα, MEGA), καθώς και ο ηθοποιός ταινιών δράσης Σλάβι Σλάβωφ (οι Αναλώσιμοι 3, Μαύρη Ντάλια).

Πρόκειται για μια πατριωτική ταινία όπως δηλώνει και ο Βασίλης Κιλτίδης σε μια παλιότερη συνέντευξη  που του πήραμε την περίοδο των γυρισμάτων.

Βασίλη πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον κινηματογράφο;

Ξεκίνησα σπουδάζοντας κοινωνιολογία και ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ στην συνέχεια σπούδασα παραγωγή οπτικοακουστικών μέσων στο Λονδίνο. Όσο περίεργο και να ακούγεται, αυτές οι επιστήμες με οδήγησαν στον κινηματογράφο, σε συνδυασμό πάντα με την λατρεία και το μεράκι μου να αφηγηθώ μια ιστορία όσο πιο παραστατικά γίνεται.

Πως επέλεξες να ασχοληθείς με ταινίες δράσης;

Οι ταινίες δράσης είναι το είδος μου. Με αυτές μεγάλωσα και εκεί βρίσκω όλο το ενδιαφέρον. Έχω «διαβάσει» καλά την ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου και το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι ο κόσμος λατρεύει τις ταινίες δράσης. Είμαι αμετανόητο παιδί των ταινιών δράσης των 80s και αυτό είναι ένα μεγάλο κοινό στοιχείο που έχω με την πλειοψηφία του κινηματογραφικού κοινού. Πιστεύω ότι τα στοιχεία της έντασης και της εγρήγορσης που εμπεριέχονται σε μια ταινία δράσης, είναι αυτά που μπορούν να κρατήσουν ψηλά το ενδιαφέρον. Έχουν κάτι πιο έντονο και πιο αρρενωπό που με εκφράζει καλύτερα. Το ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο είναι αδικημένο στον τομέα της δράσης και της περιπέτειας. Θα έλεγα ότι έχει «πήξει» στο δράμα και στον έρωτα. Είπα να κάνω την διαφορά λοιπόν.

still_15-1

Πως προέκυψε η συνεργασία με τον σκηνοθέτη της ταινίας Πάρη Γρηγοράκη;

Ο Πάρης είναι στενός και μόνιμος συνεργάτης της εταιρείας μου εδώ και χρόνια. Παρόλο το νεαρό της ηλικίας του έχει εξαιρετικό ιστορικό με δημιουργίες που ξεπερνούν κατά πολύ τα ελληνικά στάνταρ. Γιʼ αυτό και βρέθηκε στην εταιρεία μου. Μέσα από την συνεργασία μας ζυμώθηκε μέσα στις σύγχρονες εργασιακές απαιτήσεις και έφτασε στο σημείο να μπορεί να αναλάβει την σκηνοθεσία μιας ταινίας μεγάλου μήκους. Ο Πάρης, όπως και οι υπόλοιποι συνεργάτες μου, αντιπροσωπεύει το ίδιο με αυτό που αντιπροσωπεύω εγώ και η εταιρεία μου: την φρέσκια, νεανική ματιά και προσέγγιση σε όλα τα δημιουργικά επίπεδα.

Τι σημαίνει ο τίτλος «Κακή Αρχή» και πως συνδέεται με την ταινία;

Η «Κακή Αρχή» ως τίτλος σηματοδοτεί την ίδια την ουσία της ταινίας. Την κακή αρχή που μπορεί να είναι αρκετή για να οδηγηθούμε σε ακραίες καταστάσεις των οποίων η κλιμάκωση μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες και προεκτάσεις. Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλω να καθοδηγώ το νόημα της ταινίας. Προτιμώ να δώσει το κοινό την ερμηνεία.

Θα ήθελα να μου πεις για την σχέση του ήρωα με τους τραπεζίτες και πως φτάνει στην έκρηξη οργής;

Η σχέση του ήρωα με τους τραπεζίτες είναι καθαρά συμβολική. Αντί για τραπεζίτες, θα μπορούσες κάλλιστα να έχεις εφοριακούς. Είναι στην ουσία η σχέση του πολίτη ως ανθρώπου, με το κράτος. Εδώ συμβολίζεται η αντίδραση ενός ανθρώπου ή μιας κοινωνίας όταν τελεί μονίμως υπό εκφοβιστικό και τρομοκρατικό καθεστώς. Συμβολίζεται η σχέση του ελεύθερου ανθρώπου με ένα τυραννικό κράτος. Η τυραννία και ο σατραπισμός ποτέ δεν οδηγούν σε ειρήνη. Μόνο σε έκρηξη οργής μπορούν να οδηγήσουν.

still_06

Ποια η σχέση με τους Βούλγαρους μαφιόζους;

Η σχέση με την βουλγαρική μαφία, όπως και άλλα σεναριακά στοιχεία της ταινίας, είναι στοιχεία που κινούνται παράλληλα μέχρι την τελική κορύφωση της δράσης. Σε αυτό το σημείο παίρνει και μια υπεραξία η ταινία με τον Σλάβι Σλάβοφ στον ρόλο κεντρικού κακού. Ο Σλάβι είναι εκπληκτικός. Και πως να μην είναι άλλωστε όταν έχει παίξει δίπλα σε ιερά τέρατα της δράσης όπως ο Συλβέστερ Σταλλόνε, ο Άρνολντ Σβαρζενέγκερ και ο Τζέισον Στέιθαμ. Ολόκληρο το σενάριο βασίζεται στην κλιμάκωση σχέσεων και συσχετισμών που προϋπήρχαν της κεντρικής αφορμής για δράση. Αυτός είναι και ο τρόπος μου για να αποτυπώσω την ρήξη της κοινωνικής συνοχής που βιώνουμε. Ο «επαναστάτης» δεν θα τους έχει όλους μαζί του.

Γιατί θεωρείς ότι η «Κακή Αρχή» είναι μια πατριωτική ταινία;

Η «Κακή Αρχή» αποτυπώνει την ανθρώπινη αντίδραση απέναντι στην αδικία και τον εκφοβισμό. Αποτυπώνει την αντίδραση απέναντι σε ένα κράτος τιμωρό. Όταν το κράτος που βρίσκεται απέναντι μας, δεν αντιπροσωπεύει την κοινωνία και την πατρίδα μέσα στην οποία θέλουμε ελεύθερα και υπερήφανα να ζούμε, τότε αυτό το κράτος πρέπει να καταπολεμηθεί ως εξωγενής εγκάθετος, ως κατακτητής. Το κράτος εκπροσωπεί και υπηρετεί ανθρώπους, κοινωνία και Πατρίδα. Αν δεν το κάνει, το πατριωτικό καθήκον όλων, είναι να το ξηλώσουν συθέμελα.

still_08

Αντιδράσεις είχες όταν αποφάσισες να γυρίσεις μια ταινία δράσης, όπως η «Κακή Αρχή»;

«Κάποια χρόνια πριν, ολοκλήρωσα την ιστορία που περιτυλίγει τον Βασίλη Κεσσάριο, βασικό χαρακτήρα της ιστορίας και επί πολλά χρόνια alter ego μου στα social media. Τότε, πίστευα ότι έγραφα ακρότητες. Σήμερα, φοβάμαι μήπως η πραγματικότητα με ξεπεράσει. Η ιστορία βασίζεται σε μια μυθοπλαστική κατάσταση, που ελπίζω να μην δω ποτέ στην πραγματικότητα της πατρίδας μας. Η προσπάθεια ήταν υπεράνθρωπη και το εγχείρημα ατελείωτο. Στην πορεία, άκουσα τα πάντα. Ότι η ταινία θα μείνει στα χαρτιά και στον σχεδιασμό. Ότι δεν θα ολοκληρώσει καν τα γυρίσματα. Ότι θα μείνει στη μέση. Ότι ποτέ δεν θα προβληθεί. Ότι δεν θα πάει ούτε στα φεστιβάλ. Ότι θα μείνει στο συρτάρι. Ότι θα μετανιώσω την ώρα και την στιγμή που είπα να κάνω ταινία. Ότι τα μεγάλα συμφέροντα και οι μεγάλες πολιτικές θα με καταβροχθίσουν. Ότι μια ταινία της Θεσσαλονίκης δεν θα τα βρει με τους μεγάλους των Αθηνών. Ότι τα σαλόνια της 7ης τέχνης δεν είναι για εμένα. Ότι θα γίνω ρεζίλι και άλλα πολλά παρόμοια. Ο ραγιαδισμός ήταν παντού κυρίαρχος. Εδώ είμαστε λοιπόν, μετά από την απόλυτη κατάθεση ψυχής, με τον ιδρώτα και το μεράκι όλων των συντελεστών, να έχουμε την ταινία ολοκληρωμένη και έτοιμη να προβληθεί. Η “Κακή Αρχή” είναι μια ελληνική, ανεξάρτητη και μη χρηματοδοτούμενη παραγωγή, που με έβαλε προσωπικά σε τεράστιες περιπέτειες. Προτρέπω τον κόσμο να υποστηρίξει την τρελή ιδέα που είχαμε, να χτίσουμε έστω κάτι μικρό, αλλά τόσο σημαντικό, μέσα στα ερείπια του νέο-ελλαδικού πολιτισμού.

Τι πιστεύεις ότι φταίει για την κρίση;

Πολλά φταίνε για την κρίση. Πάνω από όλα η ανθρώπινη φύση, που μόλις ζήσει λίγο εύκολα, αμέσως επαναπαύεται και παραδίδει την εξουσία του εαυτού της αμαχητί. Οι Έλληνες, μόλις είδαν λίγο εύκολο χρήμα τα τελευταία 30 χρόνια, παρέδωσαν την εξουσία σε πράκτορες ξένων συμφερόντων και εκπροσώπους του «επιχειρηματικού» υποκόσμου. Όλοι οι Έλληνες φταίμε. Τυφλωθήκαμε από έναν πρόσκαιρο και τεχνητό παράδεισο.

Ποια πρέπει να είναι η λύση;

Ορθά και κοφτά. Το ελληνικό κράτος είναι μια χρεοκοπημένη επιχείρηση που πρέπει να κλείσει. Από την στιγμή που δεν μπορεί να δανειστεί με όρους δανεισμού και όχι τοκογλυφίας, τότε πρέπει να προχωρήσει στην επανέναρξή του. Πρέπει να επανιδρυθεί συθέμελα ξεχνώντας όλους τους αρρωστημένους θεσμούς που το οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση και την ρήξη της κοινωνικής συνοχής.

Που έγιναν τα γυρίσματα;

Τα γυρίσματα έγιναν στην ιδιαίτερη πατρίδα μου το Κιλκίς. Μέσα από τα γυρίσματα καλύπτεται ένα μεγάλο εύρος του νομού. Γυρίσαμε το νομό Κιλκίς από άκρη σε άκρη. Μικρόκαμπος, Κάτω Απόστολοι, Πολύκαστρο, Βαφειοχώρι, Πικρολίμνη, λίμνες, λόφοι, βουνά, λαγκάδια, γεφύρια, κανάλια, βούρκος και όλα τα ωραία μιας πολεμικής ταινίας δράσης και περιπέτειας. Γνώριζα καλά το νομό λόγω της προσωπικής μου καταγωγής και πιστεύω ότι τίμησα τον τόπο μου με τον καλύτερο τρόπο μέσα από την έβδομη τέχνη.

still_11

Χρηματοδότηση για την ταινία είχες πρόβλημα να βρεις;

Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν χορηγοί για ταινίες, τουλάχιστον σε συντονισμένο θεσμικό επίπεδο. Αν θες να κάνεις ταινία, είσαι μόνος σου, εσύ και το όνειρό σου. Είναι στο χέρι μας να περάσουμε σε πιο μαζική παραγωγή ταινιών έτσι ώστε ο χώρος να μετατραπεί σε έναν πραγματικά επαγγελματικό χώρο με σοβαρή οικονομική υπόσταση. Δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση σοβαρό χορηγό το κράτος που ενισχύει ταινίες μόνο όταν εγκρίνει το σενάριό τους. Δεν θα κάνουμε ταινίες με κρατικά λεφτά κατόπιν λογοκρισίας.

Ποιος έγραψε την μουσική;

Με την μουσική ασχολείται το μουσικό συγκρότημα από την Θεσσαλονίκη Kyma the Band με επικεφαλής στην μουσική τον Χρήστο Γκουγκούμα και τραγουδιστή τον Άγγελο Κεραμιδά. Πρόκειται για επί σειρά ετών συνεργάτες μου με φανταστική φρέσκια αισθητική στην μουσική τους.

Βασίλη σε ευχαριστούμε για την συνέντευξη

Και εγώ σας ευχαριστώ.