ΞΕΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗ ΦΡΑΝΚ ΖΑΠΠΑ ΣΤΙΣ «ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ»

Προβάλλεται στο «Ιντεάλ» (Πανεπιστημίου 46) το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 20:30 και στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας» το  ‘Βγάλτε το Σκασμό: Ο Φρανκ Ζάππα με τα «δικά του Λόγια» του Τέρστον Σούτ.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για την ελληνικής καταγωγής ιδιοφυία της ροκ, της τζαζ και της σύγχρονης  κλασσσικής μουσικής που αποκαλύπτει τον συντηρητισμό του  (έστω και ανορθόδοξο), ενώ οι γενικότερες  οικονομικές / πολιτικές του απόψεις τον τοποθετούν κοντά στους φιλελέυθερους τύπου Ρον Πώλ.

Το «Bγάλτε τον σκασμό σας» ξεκινά από την πρώτη και μοναδική εμφάνιση του στο σώου του Στηβ Άλλεν το 1963 και τελειώνει 30 χρόνια αργότερα με τον Ζάππα να μιλάει για τον καρκίνο του προστάτη που θα τον σκότωνε λίγους μήνες αργότερα. Επικεντρώνεται δε στους αγώνες για την ελευθερία του λόγου ενάντια στην λογοκρισία των δίσκων, αλλά και τις απόψεις του ενάντια στον κομμουνισμό που τον έκανε είδωλο του Βάκλαν Χάβελ, πρώτου Πρόεδρο της Τσεχοσλοβακίας. Όμως ποιος ήταν ο Φρανκ Ζάππα και γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει;

Ενάντια στους χίπις

Ο Φρανκ Ζάππα γεννήθηκε στην Μαίρηλαντ της Βαλτιμόρης σε μια οικογένεια Σικελών Ελληνικής και Αραβικής καταγωγής. Ξεκίνησε ως μαθητής συνθετών της κλασσικής μουσικής, όπως ο Ίγκορ Στραβίνσκυ και ο Ένγκαρ Βαρέζε, αλλά με τους «Μάδερς οφ Ινβένσιον», δημιούργησε ένα από τα πιο νεωτεριστικά συγκροτήματα που συνδύαζαν κλασσικό ροκ, αβαντ γκάρντ κλασσική και ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς.   

zappa-beatlesΟ Ζάππα και οι «Μάδερς» υπήρξαν το μόνο συγκρότημα που απεχθανόταν την χίππικη αντικουλτούρα της εποχής, η οποία ήταν πολύ δυνατή στην πολιτική και μουσική σκηνή.  Το «We Are Only For The Money In It» του 1968  ήταν εξ ολοκλήρου μια  σάτιρα του χίππικου κινήματος με το εξώφυλλο να είναι παρωδία του εξώφυλλου του «Sergeant Pepper’s Lonely Heart Club Band» των Μπήτλς που έκανε μόδα την ψυχεδέλεια και τον χιπισμό το καλοκαίρι του 1967.  Και ενώ τα ροκ συγκροτήματα από τους «Μπήτλς» έως τους «Τζέφερσον Αίηρπλέην» προέβαλαν την γοητεία της κουλτούρας των ναρκωτικών, ο Ζάππα σε συνέντευξη του το 1971 κατηγορούσε την όλη τρέλλα για τις ψυχεδελικές ουσίες.  

Από την άλλη, ο Ζάππα ήταν άθεος και απέρριπτε την Χριστιανική θρησκεία, αλλά και τον συνδυασμό πολιτικής και Χριστιανισμού γιατί αυτό αφενός δεν ήταν σκοπός των Πατέρων του Αμερικανικού Έθνους, αφετέρου οδηγεί σε μία «φασιστική θεοκρατία», όπως θεωρούσε την κυβέρνηση Ρέηγκαν. Απέρριπτε επίσης την δημόσια παιδεία στις ΗΠΑ η οποία εκπαιδεύει τα παιδιά στο να είναι αμαθή, ενώ πίστευε ότι η αληθινή μόρφωση βρίσκεται στις βιβλιοθήκες.

Ο επί της ουσίας συντηρητισμός του Φρανκ Ζάππα

Με τέτοιες απόψεις , πολλοί βιάστηκαν να βαπτίσουν τον Φρανκ Ζάππα «αναρχικό» όμως ο ίδιος αυτοχαρακτηριζόταν ως «στην ουσία συντηρητικός». Αυτός ο συντηρητισμός εκφράζεται με αγάπη  για τον καπιταλισμό, χαμηλότερη φορολογία και πίστη στην υπευθυνότητα του ατόμου ως πολίτης και επιχειρηματίας. Για αυτό είχε ψηφίσει τον Ρος Περρό, ενώ είχε προταθεί ως υποψήφιος από το Φιλελεύθερο Κόμμα των ΗΠΑ (Libertarian Party). Ο ίδιος πίστευε ότι οι καλλιτέχνες θα πρέπει να δημιουργούν τις δικές τους εταιρίες δίσκων. Ο ίδιος ίδρυσε το 1979 την  δική του εταιρεία, την  Zappa Records, όπου κυκλοφόρησε το δημοφιλέστερο άλμπουμ της καριέρας του, το επηρεασμένο από το ντίσκο «Sheik Yerbouti».

Η αγάπη του για τον καπιταλισμό τον έκανε να δηλώνει ότι «Ο κύριος Γκορμπατσώφ σκόνταψε σε μια καλά κρυμμένη αλήθεια της Σοβιετικής ιστορίας, ότι ο κομμουνισμός δεν λειτουργεί γιατί πηγαίνει κόντρα στην φύση του ανθρώπου: οι άνθρωποι αρέσκονται να τους ανήκουν πράγματα». Ενώ αλλού δήλωνε: «Ο κομμουνισμός παράγει κακή μουσική, κακή τέχνη, κοινωνική στασιμότητα (ότι ο άνθρωπος δεν ανεβαίνει σε άλλη τάξη) και δυστυχισμένους ανθρώπους» Τέτοιες απόψεις μαζί με τον φιλοκαπιταλισμό του έκαναν τον Πρόεδρο Χάβελ της Τσεχοσλοβακίας να τον προτείνει για ειδικό πρεσβευτή της χώρας στην Δύση σε θέματα Εμπορίου, Κουλτούρας και Τουρισμού. Όμως ο ίδιος αρνήθηκε λόγω του προχωρημένου καρκίνου του προστάτη.

Ο Φρανκ Ζάππα και ο Πρόεδρος Χάβελ της Τσεχοσλοβακίας.

Ο Φρανκ Ζάππα και ο Πρόεδρος Χάβελ της Τσεχοσλοβακίας.

Ένας φιλελεύθερος ενάντια στην λογοκρισία και την επέμβαση του κράτους

Μία από τις διάσημες στιγμές του ντοκυμανταίρ «Βγάλτε τον σκασμό» είναι η καθώς πρέπει εμφάνιση του μπροστά στην Γερουσία ενάντια στην  λογοκρισία στην μουσική. Σε αυτήν η ομάδα  Parents Resource Music Group ζητούσε την επέμβαση του κράτους να τοποθετούνται ταμπέλες στους δίσκους που να αναφέρουν ότι έχουν χυδαίους στίχους ώστε οι γονείς να μην τους αγοράζουν για τα παιδιά τους. Αυτός ο αγώνας ανήκει στην Δεξιά  (ενός παλιομοδίτικου στυλ)  και τον Φιλελευθερισμό, που πιστεύουν στην ελευθερία του λόγου και την μη επέμβαση του κράτους στις διάφορες πλευρές της δημόσιας ζωής.

zappa-senate

Ο Φρανκ Ζάππα μιλαέι στην Γερουσία ενάντια στην λογοκρισία στην μουσική

Ο Ζάππα πίστευε στον περιορισμένο ρόλο του κράτους, στον οποίο ανήκαν μόνο η άμυνα και έργα υποδομής, ενώ θα έπρεπε η κυβέρνηση να είναι αποτελεσματική και τα πράγματα να γίνονται με το λιγότερο κόστος. Τέλος πίστευε στην κατάργηση του νόμου εισοδήματος.

Όσο δε αφορά την εξωτερική πολιτική αρνιόταν την επέμβαση των ΗΠΑ στις διάφορες ανά τον κόσμο χώρες, ενώ πίστευε ότι η κυβέρνηση είναι το πιόνι του στρατιωτικο-βιομηχανικού  σύμπλεγματος. Αυτές οι δύο τελευταίες απόψεις τον φέρνουν κοντά στην πολιτική του Ρον Πώλ.

Όλα αυτά δικαιολογούν την άποψη μας ότι είναι καιρός να ανακαλύψουμε την ιδιοφυία που άκουγε στο όνομα Φρανκ Ζάππα και ειδικά οι οπαδοί του φιλελευθερισμού.

eat-that-question-2

Το ντοκιμαντέρ «Βγάλτε τον σκασμό: ο Φρανκ Ζάππα με τα δικά του λόγια» προβάλλεται το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στο Ideal (Πανεπιστημίου  40) και σε επανάληψη την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στον Δαναό 2 (Λ. Κηφισίας 109, Μετρό Πανόρμου) και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στο Οπερα 2 (Ακαδημίας 57)