ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΙΟΑΝΙ ΣΑΝΤΣΕΖ: Η ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΑ ΤΟΝ ΚΑΣΤΡΙΣΜΟ

Πριν από δύο εβδομάδες οι μυστικές  υπηρεσίες της Κούβας απήγαγαν και ξυλοκόπησαν την Γιοάνι Σάντσες, την πιο διάσημη αντικαστρική μπλόγκερ, που έχει κερδίσει διεθνή βραβεία για το μπλογκ της Generation Y (Zενερασιόν Ι). Μιας και αυτή η ηρωίδα του Διαδικτύου είναι ελάχιστα γνωστή στην Ελλάδα, αποφασίσαμε να γράψουμε το χρονικό της αντίστασης της.

Η Γιοάνι Σάντσες  γεννήθηκε  στις 3 Σεπτεμβρίου του 1975.  Ανήκει  στην γενιά των παιδιών των ανθρώπων που έκαναν την Κουβανική Επανάσταση.  Όπως και πολλοί από την γενιά της, ξεκίνησε ως πιστή της Επανάστασης για να απογοητευθεί από την φτώχια που έπεσε στην χώρα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, βασικού χρηματοδότη του καθεστώτος του Κάστρο.

Σπούδασε Ισπανική Λογοτεχνία και η διδακτορική της διατριβή που είχε θέμα «Οι δικτατορίες στην Λογοτεχνία της Λατινικής Αμερικής» προκάλεσε σκάνδαλο. Έτσι η ακαδημαϊκή της καριέρα  τελείωσε πριν καλά-καλά ξεκινήσει. Αηδιασμένη από το πνευματικό  κατεστημένο της Κούβας, προτίμησε μια δουλειά σε έναν εκδοτικό οίκο που εξειδικευόταν στην παιδική λογοτεχνία.  

Το 2004, με την παράνομη επιστροφή της από την Ελβετία στην Αβάνα, ασχολείται με την πληροφορική και ιδρύει το δικό της  περιοδικό, το «Κονσένσο» (Χωρίς Συναίνεση) που θα μετονομαστεί σε «Κοντόδος»  (Όλοι μαζί). Το περιοδικό θα γίνει το βήμα για ελεύθερη έκφραση στην Κούβα. Επίσης γράφεται πρώτη στο DesdeCuba.com, μία διαδικτυακή πόρτα από sites αντιφρονούντων διανοούμενων.  

CUBA LIBRE

Η πολιτική αυτοβιογραφία της Σάντσεζ

Τον Ιανουάριο του 2007, η Γιοάνι Σάντσες θα συμμετάσχει στο «Ντημπέητ των  διανοουμένων», μια συζήτηση ανάμεσα σε συγγραφείς και διανοούμενους με θέμα την καταπιεστική πολιτιστική πολιτική της Κούβας.

Όμως σε αυτήν και πολλούς άλλους, δεν θα επιτραπεί η είσοδος στο συνέδριο, την στιγμή που ο   Υπουργός Πολιτισμού Ντεσιντέριο επαναλάμβανε την άποψη ότι η διαφωνία σε μία χώρα υπό πολιορκία είναι προδοσία.

Όπως θα γράψει αργότερα αυτό «υπήρξε το τελικό πάτημα του κουμπιού» για να στήσει στις 9 Απριλίου 2007, το διάσημο μπλογκ της, Generation Y (Ζενερατιόν I = Γενιά Ύψιλον). Η ίδια το έχει αποκαλέσει «προσωπικό εξορκισμό, ένα είδος θεραπείας στην οποία έγραψα η ίδια την συνταγή».  

Με το «Ζενερασιόν Ι», η 32χρονη αγωνίστρια με την ελαφίσια κορμοστασιά θα κέρδιζε αυτό που πολλοί δημοσιογράφοι στον έντυπο Τύπο δεν έχουν: ελευθερία του λόγου. Ξεγελώντας τους υπαλλήλους των ιντερνέτ καφέ και των ξενοδοχείων με την ευρωπαϊκή της εμφάνιση και τα Γερμανικά της, η Σάντσες θα έστελνε τα κείμενα της σε μια πόρτα διαδικτύου που είχε την βάση της στο Βερολίνο και από εκεί θα ανέβαιναν στην μπλογκόσφαιρα.  

Όμως η Γιοάνα Σάντσες αρνιέται να επαναλαμβάνει τα επιχειρήματα της Δύσης για την κυβέρνηση του Κάστρο. Αντίθετα επικεντρώνεται στην περιγραφή της καθημερινής ζωής στην Κούβα με ένα διαφορετικό τρόπο που τραβάει το ενδιαφέρον ενός διεθνούς κοινού. Γράφει σε ένα από τα τελευταία της κείμενα: «Με σόκαρε το γεγονός ότι στα ράφια οι ετικέτες των προϊόντων αποκαλύπτουν αυτό που η αντι-ιμπεριαλιστική ρητορεία κρύβει: μεγάλο μέρος από αυτά που τρώμε γράφουν Made in USA». Ενώ λίγο πριν τον πρώτο λόγο του Ραούλ Κάστρο ως πρόεδρος της χώρας έγραφε: «Η χώρα δεν χρειάζεται ένα στρατηγό για πρόεδρο, ούτε ένα χαρισματικό ηγέτη ή ένα δεινό ρήτορα. Εκείνο που χρειάζεται είναι μια πραγματίστρια νοικοκυρά που θα πιστεύει στις ατομικές ελευθερίες και τις ελεύθερες εκλογές».

Στις 26 Μαρτίου 2008, η Κουβανέζικη λογοκρισία μπλόκαρε την πρόσβαση στο Generation Y και τα υπόλοιπα μπλογκς του Desde Cuba. Όμως αυτό μετέτρεψε την Γιοάνι Σάντσες σε σούπερσταρ της ηλεκτρονικής αντίστασης ενάντια στον Κάστρο.  Το περιοδικό «Τάιμ» θα την ανακήρυττε ανάμεσα στους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους της χρονιάς. Η Ελ Παϊς την βράβευσε με το βραβείο Ψηφιακής Δημοσιογραφίας «Ορτέγκα Υ Γκασσέτ» Ενώ φέτος, το «Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ» συμπεριέλαβε την Γιοάνι Σάντσεζ στους δέκα κορυφαίους νεαρούς ηγέτες του κόσμου και τιμήθηκε με το Marie Moors Cabot Prize, το παλαιότερο βραβείο δημοσιογραφίας στον κόσμο. Για καμιά από αυτές τις τελετές δεν κατάφερε να πάρει βίζα!

SANCHEZ

Όμως αυτό που πολλοί περίμεναν, συνέβη τελικά στις 6 Νοεμβρίου 2009. Στον δρόμο για μια πορεία ενάντια στην βία, η Γιοάνι Σάντσεζ και άλλοι τρεις ακτιβιστές δέχθηκαν επίθεση από τις μυστικές υπηρεσίες της Κούβας. Τρεις αστυνομικοί με πολιτικά τους απήγαγαν και την έβαλαν με την βία σε ένα αμάξι. Όταν εκείνη ζήτησε τον λόγο για τον οποίο της φέρονται έτσι, απάντησαν ότι είναι «αντεπαναστάτρια» και θέλουν να της δώσουν ένα μάθημα. Στην συνέχεια την κτύπησαν στο πρόσωπο, στο σώμα και τις αρθρώσεις των δακτύλων. Τέλος την παρατήσανε μετά από μισή ώρα κοντά στο σπίτι της. Η ίδια θεώρησε την απαγωγή σικελικής μορφής, αλλά δήλωσε: «Τίποτα δεν θα με κάνει να σταματήσω να γράφω»